فهرست مطالب

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و یکم شماره 164 (مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اشرف کریمی صفحات 9-10
  • امین عرب*، مژده ملاحسینی صفحات 11-15

    با وجود آنکه اهمیت برنامه های مداخله ای برای کودکان با آسیب بینایی بسیار مورد تایید است، اما دانش عملی آن نیاز به معرفی بیشتر دارد. هدف از مقاله حاضر، معرفی الگو و محتوای ارایه ی خدمات مداخله ی زودهنگام به کودکان با آسیب بینایی و خانواده های آنان است. در این مقاله به طور مشخص اهمیت غربالگری اولیه، مناسب سازی برنامه های مداخله زودهنگام و اقدامات حمایتی در مورد والدین و کودکان مورد تا کید بوده است.

    کلیدواژگان: اقدامات حمایتی، برنامه مداخله زودهنگام، غربالگری اولیه، کودکان با آسیب بینایی
  • اشرف کریمی* صفحات 16-20

    با بهره مندی کودکان و دانش آموزان با آسییب بینایی از آموزش عمومی در اوایل قرن بیستم، معلمان متوجه شدند که بسیاری از مهارت هایی که این دانش آموزان به آنها نیاز دارند، با برنامه درسی آموزش عمومی تامین نمی شود. به همین دلیل، بعضی از مربیان با هدف افزایش مهارت های اجتماعی دانش آموزان نابینا و کم بینا تلاش کردند تا مهارت های مورد نیاز آنان را شناسایی کنند. در سال 1996 میلادی، هاتلن 1 از برنامه درسی ویژه ای با عنوان برنامه درسی هسته مشترک گسترده نام برد و بر اهمیت آن در زندگی کنونی و آینده ی دانش آموزان نابینا و کم بینا تا کید کرد. باور کنونی مربیان این است که کودکان با آسیب بینایی مانند تمام کودکان، نیاز به یادگیری برنامه درسی عمومی و برخلاف سایر کودکان، نیاز به آموزش فنون و مهارت های خاصی دارند که آنان را قادر سازد به برنامه درسی عمومی و سایر اطلاعات رسمی و غیررسمی مورد نیاز برای زندگی موفقیت آمیز در جهان دسترسی داشته باشند. این مقاله به معرفی برنامه ی درسی هسته مشترک گسترده و حوزه های نه گانه ی آن برای دانش آموزان با آسیب بینایی می پردازد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی هسته ای گسترده، دانش آموزان با آسیب بینایی
  • عباس ریاضی* صفحات 21-26

    بسیاری از والدین کودکان کم بینا و نابینا در مراجعات خود به پزشکان مختلف اظهار می دارند که در وقت معاینه، فرصت سیوال کردن از پزشک وجود ندارد و ا گر بخواهیم سوال بپرسیم با وا کنش مناسبی روبه رو نمی شویم! در این مقاله، تلاش شده است تا اطلاعات دقیق و در عین حال دور از اصطلاحات سخت پزشکی ارایه شود تا خواننده محترم بتواند پاسخ برخی از مهمترین موضوعات و پرسش های کم بینایی از قبیل؛ تعریف کم بینایی، آسیب بینایی مغزی، سلول های بنیادی و نابینایی، پیشگیری و درمان کم بینایی، وسایل کمک بینایی، تاثیر آسیب بینایی بر یادگیری کودک و کارهایی که باید برای کودک کم بینا انجام داد و اینکه به چه کسی باید مراجعه کرد، را بیابد. در انتها نیز راهکارهایی برای والدین و مربیان کودکان کم بینا آورده شده است.

    کلیدواژگان: پیشگیری و درمان کم بینایی، راهبردهای مناسب کم بینایی، رفتار با کودک کم بینا، کم بینایی، وسایلکمک بینایی
  • سعید جعفری* صفحات 27-32

    توانایی دیدن دارای گستره ای از تیزبینی تا نابینایی مطلق است. بعضی از دانش آموزان با آسیب بینایی، کم بینا محسوب می شوند و برای کسب مهارت های مختلف و آموزش با مشکل روبه رو هستند. توان بخشی مناسب و استفاده از وسایل کمک بینایی می تواند با بهبود فرایند یاددهی-یادگیری این دانش آموزان در ایجاد اعتماد به نفس آنان موثر باشد. توان بخشی بینایی لزوما به معنی افزایش دید نیست بلکه به این معنی است که فرد بتواند در انجام فعالیت های روزمره ی زندگی از باقی مانده ی بینایی خود به بهترین شکل استفاده کند. در این مقاله روش های توان بخشی بینایی دانش آموزان کم بینا و ابزارهای کمک بینایی معرفی شده است.

    کلیدواژگان: ابزارهای کم بینایی، توان بخشی بینایی، دانش آموزان کم بینا، کم بینایی
  • رضا دهقان* صفحات 33-38

    تربیت بدنی برای همه دانش آموزان ضروری است اما دانش آموزان با آسیب بینایی به دلیل در دسترس نداشتن الگوهای مناسب حرکتی نیاز بیشتری به تربیت بدنی دارند تا در سراسر زندگی، بدنی متناسب و سالم داشته باشند. این مقاله پس از معرفی اصطلاحات مهم در حوزه آسیب بینایی با ارایه ی راهبردهای آموزشی مناسب در تربیت بدنی، مناسب سازی های لازم در تجهیزات، قواعد و محدوده ی بازی را پیشنهاد کرده است.

    کلیدواژگان: تربیت بدنی، تربیت بدنی مناسب سازی شده، دانش آموزان با آسیب بینایی، کلاس های فرا گیر، مدارس خاص
  • امید هاشمی صنعتی، زهرا همت* صفحات 39-47

    رشد روز افزون کمی و کیفی فناوری های گونا گون آموزشی رایانه ای ویژه ی دانش آموزان نابینا و کم بینا در دنیا، متولیان، مربیان و والدین کودکان و دانش آموزان با آسیب بینایی را بر آن می دارد تا با پیگیری تازه ترین اخبار این عرصه، با آخرین یافته های روز آشنا شوند و آن ها را در امر آموزش و پرورش این گروه از کودکان بکار برند. این مقاله بر آن است تا با بهره گیری از مقاله های علمی، وبسایت های تخصصی و منابع رسمی، کارآمدترین و جدید ترین های فناوری های آموزشی و توان بخشی در حوزه ی آسیب بینایی شامل سخت افزارها و نرم افزارها را معرفی و مرور کند.

    کلیدواژگان: کودکان و دانش آموزان با آسیب بینایی، فناوری های رایانه ای، فناوری های کمک آموزشی، فناوری هایکمک توان بخشی
  • لیدا ابراهیمی نژاد* صفحات 48-54

    یکی از اهداف مهم دوره پیش دبستانی برای بسیاری از دانش آموزان با آسیب بینایی، یادگیری خواندن و نوشتن خط بریل به عنوان اصلی ترین ابزار سواد آموزی است. بریل آموزی فرآیندی است که با آموزش مهارت های پیش بریل شروع می شود و شامل فعالیت هایی برای افزایش آ گاهی و ادراک حسی کودکانی است که خواندن و نوشتن را به خط بریل یاد خواهند گرفت. این مقاله با استناد به دانش موجود در منابع این حوزه و تجارب زیسته ی نگارنده در کار با دانش آموزان با آسیب بینایی نوشته شده است تا چارچوبی منطقی برای آموزش بریل به این گروه از دانش آموزان در دوره پیش دبستان ارایه کند.

    کلیدواژگان: بریل آموزی، دانش آموزان با آسیب بینایی، سواد بریل، مهارت های پیش بریل
  • اعظم شکیب نیا* صفحات 55-60
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش جهت یابی و حرکت بر افزایش خودکارآمدی و ابراز وجود کودکان و دانش آموزان با آسیب بینایی انجام شده است. 

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان با آسیب بینایی مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1397 - 1398 بود که از بین آنان 26 دانش آموز پسر با آسیب بینایی حجم نمونه آماری پژوهش را تشکیل داد که در دو گروه گواه) 13 نفر (و آزمایشی) 13 نفر (مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی خودکارآمدی و ابراز وجود به ترتیب از مقیاس خودکارآمدی شرر) 1982 (و پرسشنامه ابراز وجود گمبریل وریچی) 1982 (استفاده شد. آموزش جهت یابی و حرکت نیز با استفاده از کتاب راهنمای جهت یابی و تحرک سازمان آموزش و پرورش استثنایی در 8 جلسه صورت گرفت. برای تحلیل نتایج از آمار توصیفی و سپس تحلیل کواریانس چندمتغیره MANCOVA استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که برنامه ی جهت یابی و حرکت موجب افزایش خودکارآمدی گروه آزمایشی در مقابل گروه گواه شد. این برنامه همچنین موجب افزایش ابراز وجود گروه آزمایشی در مقابل گروه گواه شد و مهارت های جهت یابی و حرکت به طور چشمگیری در گروه آزمایشی نسبت به گروه گواه بهبود یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد، با آموزش جهت یابی و حرکت می توان خودکارآمدی و ابراز وجود کودکان و دانش آموزان با آسیب بینایی را افزایش داد و به بهبود شرایط زندگی آنها کمک کرد.

    کلیدواژگان: ابراز وجود، جهت یابی و حرکت، خودکارآمدی، دانش آموزان با آسیب بینایی
  • اشرف کریمی* صفحات 61-66

    هنگام آموزش دانش آموزان نابینا چاره ای جز تماس با دست های آنان برای راهنمایی شان یا نشان دادن فعالیتی به آنها نداریم. رفتار غالب معلمان این است که با گذاشتن دست های خود روی دست های دانش آموزان آنان را به سوی فعالیتی هدایت کنند. این رفتار را روش «دست روی دست » می نامند که محدودکننده است. این مقاله که با استفاده از تجربیات زیسته ی نگارنده در فرصت مطالعاتی و دو مقاله ی 1 دیگر در این حوزه نگاشته شده است، به بازشناسی روش دست روی دست و معرفی روش دست زیر دست به عنوان جایگزین مناسب تر آن پرداخته است.

    کلیدواژگان: کودکان و دانش آموزان با آسیب بینایی، دست روی دست، دست زیر دست، خودتصمیم گیری، درماندگی آموخته شده
|
  • Pages 9-10
  • Amin Arab*, Mojdeh Molahoseini Pages 11-15

    Although the importance of intervention programs for children with visual impairment is widely acknowledged, its practical knowledge needs further introduction. The purpose of this article is to introduce the model and content of providing early intervention services to visually impaired children and their families. This article specifically emphasizes the importance of initial screening, adaptation of early intervention programs, and supportive measures for parents and children.

    Keywords: Children with visual impairment, early intervention program, initial screening, supportivemeasures
  • Ashraf Karimi* Pages 16-20

    When students with Visual Impairment joined public education in the early twentieth century, teachers learned that the core curriculum didn’t provide many skills that these students needed. For this reason, some educators tried to identify the skills these students needed and Hatlen in 1996 introduced Expanded Core Curriculum (ECC) as a special curriculum for these students to meet their needs. Currently the educators believe that students with visual impairment like all students, need to learn core curriculum and unlike other students, need to learn special techniques and skills for having access to the world and successful life. This article introduces ECC and its nine areas for students with Visual impairment.

    Keywords: Curriculum, Expanded Core Curriculum (ECC), students with visual Impairment
  • Abbas Riazi* Pages 21-26

    Many parents of blind and visually impaired children in their visits to various doctors state that there is no opportunity to ask the doctor at the time of the examination and if we want to ask the respected doctor, we will not get a proper response! Unfortunately, this is true in almost all branches of medicine. In this article, an attempt has been made to provide accurate information and at the same time away from strict medical terms so that the esteemed reader can find the answer to some of the most important issues in the field of vision. Definition of vision, prevention and treatment, visual aids, things to do for a child with vision. How visual impairment affects learning. Cortical Visual Impairment, stem cells and blindness, and who to look for are the topics and questions answered in this article, and at the end, tips for parents and educators of combination children are provided.

    Keywords: Appropriate strategies for low vision, low vision, prevention, treatment of low vision, solutions for parents, educators, visual aids
  • Saeed Jafari* Pages 27-32

    Visual ability has a spectrum from sharpness to total blindness. Some of students with visual impairment who are low vision have problems for learning different skills and education. Proper rehabilitation and using low vision devices can help them in teaching-learning process and give them self-confidence. Visual rehabilitation doesn’t necessarily mean increased vision, but it does mean that one can use his/her residual vision in daily living activities in the best way. In this article, visual rehabilitation methods and low vision devices for students who are low vision are introduced.

    Keywords: Low vision, low vision devices, low vision students, visual rehabilitation
  • Reza Dehghan* Pages 33-38

    Physical education is essential for all students, but students with visual impairment need more physical education due to the lack of appropriate movement patterns to be fit and healthy throughout their lives. In this article, first, the important terms in the field of visual impairment are explained. Then, after introducing appropriate training strategies in physical education, the necessary modifications in equipment, rules and boundary have been stated.

    Keywords: Adapted physical education, inclusive classrooms, physical education, special schools, students with visual impairment
  • Omid Hashemi Sanati, Zahra Hemat* Pages 39-47

    The increasing quantitative and qualitative growth of various computer-assisted educational technologies for blind and visually impaired students in the world, parents, educators and parents of visually impaired children and students to follow the latest news in this field, get acquainted with their latest findings and Use the education of this group of children. This article aims to introduce and review the most efficient and latest educational and rehabilitation technologies in the field of visual impairment, including hardware and software, using scientific articles, specialized websites and official sources.

    Keywords: Children, students with visual impairment, computer technologies, educational assistancetechnologies, rehabilitation assistance technologies
  • Lida Ebrahimi nejad* Pages 48-54

    One of the most important goals in pre-school for many students who are visually impaired, is learning Braille as the primary literacy tool. Teaching Braille is a process that begins with Pre-Braille skills and includes activities to increase awareness and sensory perception of children who will learn to read and write in Braille. This article is written based on the knowledge in the resources of this field and the author’s lived experiences in working with visually impaired students to provide a logical framework for teaching Braille to visually impaired students in pre-school.

    Keywords: Braille literacy, pre-braille skills, teaching braille, visually impaired students
  • Azam shakib Nia* Pages 55-60
    Purpose

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of orientation and mobility education on increasing self-efficacy and self-expression of visually impaired students. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test.

    Method 

    The sample size consisted of 26 students with visually impaired in the academic year of 2018-2019. The sample group was divided in two groups of control (13) and experimental (13). Self-efficacy and self-expression were evaluated by Sherer’s Self-efficacy Scale (1982) and Gambler-Verichi’s Expression Questionnaire (1982). Orientation and Mobility teaching was conducted through “Guidebook for Orientation & Mobility” printed by Exceptional Education Organization, in eight sessions. To analyze the results, descriptive statistics and then multivariate covariance analysis (MANCOVA) were used.

    Results 

    The results indicated that Orientation and Mobility (O&M) program increased self-efficacy in the experimental group versus the control group. The O&M program also increased self-expression of the test group against the control group. O&M skills were significantly improved in the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    The results of this study showed that teaching O&M skills to students who are visually impaired, increased their self-efficacy and self-expression and improved their living conditions.

    Keywords: Orientation, mobility, self-efficacy, self-expression, visually impaired student
  • Ashraf Karimi* Pages 61-66

    When teaching students who are blind, we need to contact their hands to guide them or to show them and activity. Most of teachers place their hands on students’ hands to show them something or demonstrate them an activity. This behavior is called “hand over hand” method which is restrictive. This article, which has been written using the author’s lived experiences in the study opportunity and two other articles in this field, has recognized the “hand-over-hand” method and introduced the “hand-under-hand” method as a more suitable alternative.

    Keywords: Children, students with visual impairment, hand- over-hand, hand- under-hand, learnedhelplessness, self-determination